Behöver du hjälp?

Film med Anna Björnberg

Över 700 000 anslutna privatpersoner och över hälften av alla stora B2C-företag finns redan idag i Kivra. Hur kan man som avsändare i Kivra förädla kunddialogen och åt vilket håll är Kivra som bolag påväg? Allt detta kan man här höra Anna Björnberg, Affärsutvecklare på Kivra, berätta om.

Hela intervjun finns transkriberad nedan.

Artiklar om Kivras toppseminarium

Hela intervjun transkriberad

MIA: Anna, Kivra arrangerar det här seminariet, och jag tror kanske att de flesta vet vad Kivra gör. Vi kan väl bara kolla, hur många har en digital brevlåda?
ANNA: Snyggt. Wow, det var inte dåligt.
MIA: Är du förvånad?
ANNA: Inte helt förvånad, men jag är glad. För det har gått rätt snabbt. Om vi skulle haft det här seminariet för kanske ett år sen så tror jag inte alls att det skulle sett likadant ut.
MIA: Hur många är det som är anslutna i dag?
ANNA: Mm, om vi ser till privatpersoner i Sverige så är det drygt 700 000 i dag, och det växer jättesnabbt, så vi har en tillväxt på cirka 1 000 nya användare varje dag. På senaste tiden har det faktiskt varit ännu högre, så nästan 2 000 varje dag har vi varit uppe i. Så det är vi stolta över.
MIA: Mm, verkligen. Och företag och myndigheter, hur många såna är anslutna?
ANNA: Ja, ja, just det, om vi ser den andra sidan där, avsändare som skickar i Kivra som är företag och myndigheter, då är vi uppe i drygt 680 stycken i dag. När jag själv började på Kivra för cirka två år sen, då hade vi 10 stycken avsändare som var anslutna. Så på de två åren så har det varit den här kurvan upp, från 10 till 680.
MIA: Verkligen, det går otroligt fort, och av de största business to consumer-bolagen, hur många är med?
ANNA: Ja, det gjorde vi faktiskt en analys på någorlunda nyligen, och då gjorde vi definitionen att av de avsändare i Sverige som skickade post till 300 000 kunder eller fler, många är betydligt större än så, men av dem, hur många är redan anslutna till Kivra, och då blev vi faktiskt lite förvånade själva internt, att ”oj då, var det verkligen så här många?” För det var över en majoritet, det var 55 %. Och om vi då backar tillbaka bandet och ser till första januari i år, 2016, då var den siffran cirka 25 %. Så under det här året så har det då gått från 25 till över hälften. Och det fortsätter att gå jättesnabbt.

MIA: Ja, för nu har du berättat om så mycket tillväxt, så nu måste jag fråga, vad beror det på, varför det händer det nu?
ANNA: Ja, absolut, ja, nej, men det är en logisk, bra fråga. Så en av de viktigaste anledningarna, det tror vi är att marknaden nu har blivit tydlig. Att det har blivit en vinnare på marknaden för digital post. Och det kanske låter väldigt skrytigt att stå och säga det här att ”åh, det gick så snabbt” och …
MIA: Det låter så här lite monopoligt tänker jag.
ANNA: Ja, nej, men det är en synpunkt som vi får höra ibland också. Men om vi ser det så här att Kivra har i dag användarna och avsändarna på marknaden för digital post, och för att bygga det med lite statistik kan jag berätta att digital myndighetspost, där är över 98 % av tillväxten i Kivra. Så det är inte bara någonting jag står och säger att nu är vi vinnaren på marknaden här. Och att vi tror att det har gått så pass snabbt är att det har blivit en tydlighet för avsändare. För innan har man känt att hur kommer marknaden utvecklas nu? Man vill inte koppla på flera olika digitala brevlådor, och man vill inte heller riskera att koppla på fel, satsa på fel häst, och sen utvecklas marknaden åt ett annat håll.
MIA: Du, ni byter fönsterkuvert mot digital post så klart, det är huvudgrejen, men ni ser också andra digitala möjligheter, eller hur?
ANNA: Mm.
MIA: Utveckla det.
ANNA: Ja, men definitivt. Så en av de sakerna vi på Kivra gör, det är att vi gör fönsterkuverten mer eller mindre onödiga. Men vi skulle kunna sagt så att vi tar de här A4-papprena som kommer i fönsterkuverten i brevlådan och så skickar vi dem bara som PDF:er i digital form, säkert i Kivra. Men det är väldigt begränsat, och med det digitala finns det så otroligt mycket mer som går att göra. Man kan ha bilder och länkar och filmer och man kan anpassa budskap på personnummernivå. Så vi vill verkligen ta vara på de möjligheterna. Virtual reality kanske det kommer det bli i framtiden. Finns väldigt mycket som går att göra. Men med det sagt så vill vi också på Kivra göra det väldigt, väldigt enkelt för nya avsändare att komma i gång. För vi har fått en medvetenhet om att i de flestas vardag så tänker man mycket på digitalisering, det är viktigt, man vill satsa på det. Men sen ska också den dagliga verksamheten fungera. Och det tar mycket tid och resurser att anpassa sin utdata. Så för att komma i gång med Kivra då kan man använda samma utdata som man har i dag, om personnummer är med. Och sen skickar man i väg PDF:er och metadata till oss på Kivra eller sin utdataleverantör, och så kan vi se vilka har Kivra, de får det digitalt, vilka har inte Kivra, de får det i vanliga brevlådan som papperspost. Så på det viset är det väldigt smidigt steg för nya avsändare att starta. Och jag tror också att det är en anledning till att det har gått så snabbt. Men med det sagt också så har vi redan nu en möjlighet att man kan ha banners, under över PDF:en, och där kan man ha budskap som är anpassade på personnummernivå för olika målgrupper. Så det kan stödja strategier som en plan för varje kund eller next best action som jag vet att flera här inne jobbar med i dag, eller har planer på att börja jobba med. Så det kan vi göra redan nu.
MIA: Ni hör, de sitter inte på latsidan det här gänget, det kan vi säga.
ANNA: Nej, nej, vi jobbar på.
MIA: Du, det här med säkerhet är också en viktig grej hos er. Varför är det bättre att skicka sin post digitalt via er än på vanligt sätt?
ANNA: Om man skickar post med Kivra så går det betydligt snabbare för posten att komma fram än om man skickar fysisk post. Det är också så att digital post inte kan stjälas, den kan inte tappas bort alls på samma sätt som fysisk post. Alla kreditupplysningsbolagen i Sverige är nu anslutna till Kivra, så om man får kreditupplysningar så, så kommer de i digitala brevlådan i Kivra. Om man går in eller ur en bolagsstyrelse får man meddelande från Bolagsverket i Kivra. Om man byter folkbokföringsadress så kommer det också meddelanden om det i Kivra. Och märker man då att någonting av det här inte stämmer, att jag skulle inte alls gå ur ur den här styrelsen till exempel. Då om man upptäcker det väldigt mycket snabbare som man kan göra i Kivra, då kan man förstås agera direkt och minimera skadorna av det som ID-kapning annars kan ställa till med. Och det är en anledning till att både polisen och diverse säkerhetsbolag rekommenderar allmänheten att man ska skaffa en digital brevlåda, inte bara sätta lås på den fysiska brevlådan, som också är ett tips från flera.

MIA: Du, i Danmark så är det faktiskt lag på att alla medborgare ska ha en digital brevlåda, är det någonting som ni tror kommer till Sverige också?
ANNA: Nej, det tror vi inte. Och det är inte heller någonting som vi på Kivra lobbar för, även om det ibland skulle kunna vara lockande att ska inte bara staten peka med hela handen och så får vi det här med digital post att hända. Men vi tror ändå inte på den lösningen alls i Sverige. Utan igenom att det är helt frivilligt för avsändare att koppla på Kivra och för privatpersoner att ansluta till Kivra, då behöver vi göra en väldigt, väldigt bra och kundvänlig lösning. Vi måste verkligen stå på tårna, vi måste innovera, vi måste vara en dynamisk kanal, och se till vad är det nya, vad är behoven just nu? Och jag tror att det gör digital post väldigt mycket bättre, genom att det är på det här viset.
MIA: Så du menar om staten skulle hjälpa till, då skulle ni kunna sitta och äta tårta varenda dag.
ANNA: Ja, kanske mer så.
MIA: Mm, ännu mer så. Du framtiden då, jag hör att ni verkligen är på tårna och funderar vad ni ska göra. Vad är de mest spännande framtidsplanerna?
ANNA: Ja, det är mycket, hur mycket tid har jag? Nej, jag ska begränsa mig lite. Men resan med Kivra har verkligen bara börjat. Det är väldigt mycket spännande som vi har som möjligheter. En av de mest enkla delarna, det är tillväxten på användarsidan och avsändarsidan. För ju fler som är med oss, ju mer nytta kan vi göra. För miljön, för att göra större säkerhet när det gäller posten och för kundvänlighet, för att göra det enklare för avsändare att anpassa sina budskap för olika kunder. Så tillväxt på båda sidorna där. I dag finns Kivra bara för privatpersoner som mottagare, men det är också många företag som vill vara mottagare av post i Kivra, så det får vi mycket förfrågningar om. Det kommer in flera varje vecka som säger att ”ja, men när kommer det?” Så det är någonting som vi tittar närmare på nu också. Det kan bli någonting. I dag finns Kivra bara i Sverige också, så det kan jag säga som några sista ord, och vi tror att det finns många andra länder som också skulle må bra av lite Kivrafiering i sina digitaliseringssatsningar, så det kan nog bli något framöver.
MIA: Så när blir det världsherravälde?
ANNA: Ja, det vågar jag kanske inte stå och säga här i dag, men jag tror att väldigt, väldigt mycket kommer hända med Kivra om vi bara ser något år framöver, och det är jättespännande att få möjlighet att vara med på den resan här.
MIA: Mm. Jag ser storägarna sitter här och verkar väldigt nöjda, så det känns väldigt bra. Anna Björnberg, stort och varmt tack.
ANNA: Stort tack.
MIA: Tack så mycket.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Genom att besöka vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

OK!