Behöver du hjälp?

Film med Jens Henriksson

Hör Jens Henriksson, CEO på Folksam berätta om den 50 år gamla "Folksamdatorn", om att vara för kundfokuserad och insikter om framtiden för försäkringsbolag. På scen annonser Jens även "vi ska gå på Kivra fullt ut".

Hela intervjun finns transkriberad nedan.

Artiklar om Kivras toppseminarium

Hela intervjun transkriberad

MIA: Nu ska vi prata om dagens nyhet faktiskt. Först välkomnar vi Jens Henriksson, vd på Folksam upp på scenen. Välkommen. I detta nu, Jens, så släpps det ett pressmeddelande, där det berättas att ni har skrivit ett avtal med Kivra.
JENS: Det stämmer.
MIA: Berätta.
JENS: Jo, vi ska gå på Kivra fullt ut, och vi ja, kör fullt ut.
MIA: Ni kör fullt ut.
JENS: Så enkelt är det.
MIA: Varför då?
JENS: Man kan säga så här att jag jobbar då på Folksam som är ett över hundraårigt företag, och det är så att när vi började med datorer, jag tror 1956 började vi med datorer, då hade vi något som hette Folksamdatorn som folk kom och tittade på. Problemet att den datorn fortfarande kör ett av våra livsystem, och jag sitter med 950 olika system, och mitt jobb det är då att modernisera Folksam. Och det är klart att när jag då ser att vi skickar ut 25 miljoner försändelser till massa människor, så är det klart att när jag träffar Stefan och tittar på det så är det klart att det är en unik möjlighet för oss att komma ut till kunden på ett bra sätt.
MIA: Mm, och nu kan alltså de som har, de som är anslutna till Kivra får digital post från er?
JENS: Mm.
MIA: Mm. Hur försöker ni, jag gissar att du skulle vilja att alla era kunder hade en digital brevlåda, det skulle bli bättre.
JENS: Det skulle bli mycket bättre, men det kommer ta ett tag. Men vi tror att det är rätt många som har det, men det är många brev som går ut, många fönsterkuvert som går ut, och det där kommer ta ett tag. MIA: Mm, den här datorn från -56 måste jag bara fråga, hur länge ska den vara kvar, Jens? JENS: Nej, men det är det som är problemet, att jag sitter då med ett … Alltså när man pratar digitaliseringen så pratar man ofta om äppleskalet, men ni som håller på med försäkringar, jag tittar på Anna, jag vet att det är det fruktköttet inuti äpplet som är problemet, och då sitter vi då med en enorm massa system, och det är klart att jag har folk … Vi har livförsäkringar för folk födda 1923 eller något sånt där tror jag vårt äldsta system är, och så sitter de som långsiktiga åtagande, och sen har man lagt allting nycklat fram och tillbaka och så dyker alla de här regelverken upp. Ja, det dyker upp ett nätt litet regelverk som heter Solvens 2 dök upp den förste januari i år. Hittills har vi lagt 650 miljoner kronor på detta, att implementera. Det innebär att jag ska skicka in 2 000 rapporter till Finansinspektionen årligen, med 14 000 datorpunkter om dagen, och då har vi ett stort system, och mitt i alltihop har vi ett litet Excel-ark som räknar ut det. Så att det är enormt svårt att göra de här sakerna. Sen är det också det att försäkringar är en sällanköpsvara som Karl-Johan, det är klart att folk tycker det är rätt sexigt att kolla vilka kläder man ska ha på sig, men tyvärr funkar det inte riktigt lika bra med försäkringar. Så det innebär då att folk vill inte ha den här kundkontakten på samma sätt, utan försäkring är någonting man ägnar sig åt vart tredje eller vart fjärde år, när man får en skada på något sätt, eller när man håller på och ska byta bil eller flytta eller något sånt där.

MIA: Digitalisering pratar du om. Om du skulle säga vad är det som är viktigaste med digitaliseringen för er just nu?
JENS: Just nu handlar det nog väldigt mycket om distributionen, och sen handlar det om hela det här arbetet undertill. Men på lite längre sikt så är det klart att försäkring kommer ändras. Så försäkring har jag då lärt mig att det i grund och botten handlar att det kommer, det är utanförkommande, det är plötsligt, och det sker exogent, alltså det påverkas, det är inget man själv kan påverka. Och det är klart att när man börjar köra big data på ett helt annat sätt så blir det komplicerat. Ta exemplet om Google skulle starta i gång Google Insurance, och om ni har sökt på prostatacancer 20 gånger, tror ni er livförsäkring går upp eller ner? Det är den typen av körningar som kommer bli farligt i framtiden, tror jag, när försäkringsbolagen börjar göra det. Sen kommer det också, hur människor själva kommer att utnyttja detta, det är klart att om man skickar in ett gentest i dag som kostar 100 dollar, och så kan jag säga vad är sannolikheten att jag ska dö med den och den åldern och av den och den sjukdomen, och sen tecknar du livförsäkring på det. Vad innebär det? Och så vidare och så vidare. Så det är komplicerat att ta, nu lyssnar vi på Kristian om Volvo och allting, vad händer när folk inte börjar krocka längre? Vad innebär det för en bilförsäkring?
MIA: Ja, vad innebär det för er bilförsäkring?
JENS: Det innebär vem är ansvarig i slutändan om en sån här bil kör och så vidare.
MIA: Vem är det som har försäkringen på en självkörande bil, vem är förare?
JENS: Jag tror att det är någon utredning som tittar på detta. Det är en statlig utredning i Sverige, det är så vi gör.
MIA: Det är lite så vi gör. Det är komplicerad materia helt klart, det är det helt klart. Du, ett av era, ett av våra problem ska jag säga, som är kunder, det är ID-kapningen, i dag, växer som problem. Ni har hanterat det där på lite olika sätt, berätta.
JENS: Ja, alltså vad vi ser det är att vi har under, inte vi, men under förra året så tror jag det var 130 000 ID-stölder, och det är mer än antalet cyklar som stjäls. Och då har vi då börjat med att vi har först lagt någon typ av identit… Alltså någon typ av försäkring har vi gjort då. Och då märker vi att då dyker de mer, kommersiella aktörerna tog upp det, och jag kommer ihåg att jag … Det var något tyskt bolag som la ut den här typen av försäkring för 199 kronor i månaden. Och då räknade vårt aktuariefolk ut att vi kunde leverera samma till 500 000 kommunalare för 54 öre i månaden. Så då körde vi ut det. Vad vi nu kör ut det är att vi kommer då, från den förste januari så kommer det vara så att då får man betala 25 kronor per år, och då får man en ID-skydd som täcker också kostnader för om man skulle råka ut för någonting, upp till 100 000 kronor. Och vad vi då måste göra det är att jobba med olika sätt med att minska risken att folk verkligen drabbas av detta. På samma sätt som, om vi tittar på Volvo, som vi var med och jobbade väldigt mycket med och rankade bilar och tycker för övrigt att Volvo var bland de bästa bilarna i världen. Som vi utvecklade fempunktsbältet. Vi har drivit på, om ni kommer ihåg de här älgtesten och så, det har kommit från Folksam, och vi testar cykelhjälmar och sånt. Så tror vi då att Kivra skulle vara en väldig fördel på detta sättet, och därför, nu tror jag inte de här från Adressändring är här, men det är klart att de från Adressändring, som är väl delägda av Postnord, så jag kan förstå intressekonflikterna, men ändå så tycker jag det vore väldigt bra om Adressändring kom in, därför då ser folk när det händer någonting.
MIA: Mm, du menar man får sin …
JENS: Då kan vi använda, och då behöver vi inte ta de här 25 kronorna, kanske vi kan pressa ner det 24 kronor, och så kan vi få till det bättre.
MIA: Så man ser direkt som kund när man blir kapad, adresskapad.
JENS: Precis, så man följer med.

MIA: Och när, mm, ska vi spana lite framåt och hoppas på den?
JENS: Ja.
MIA: Ja, helt riktigt. Du, ni är 100, över 100.
JENS: Mm.
MIA: Ja, och er vision är att ”våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld”.
JENS: Mm.
MIA: Mm, det här vi har pratat om nu sist det är spot on på den känns det som.
JENS: Ja, det tycker jag nog att det är, alltså, i grund och botten så handlar det om att vi har ett kundfokus, och det är väl den stora fördelen jag har gentemot de som har varit har varit där förut, det är att på Folksam har du ett extremt kundfokus, genom att vi är kundägda. Och det där ibland till och med har gått för långt. Då tror jag en av förklaringarna att vi har de här 900 olika systemen för vi pratar alltid, tänker alltid kund, och så levererar vi det, och tänker inte på att vi måste tjäna pengar.
MIA: Så du menar att man kan tänka för mycket kund också?
JENS: Det kan jag garantera att man kan. Så att det där har vi haft ett väldigt kundfokus, men sen handlar det också om att vi sitter då med väldigt mycket pengar och väldigt stort ansvar. Och då försöker vi då använda det här ansvaret till att bedriva en ansvarsfull kapitalförvaltning. Om jag tittar på Marcus till exempel så har vi då, ja, Carina Lundberg Markow som är ute och tycker och vi går på där hela tiden och vi är väldigt duktiga på att trycka på andra företag om hur mycket de ska se framåt. Tyvärr så har vi väl inte alltid varit lika duktiga på att sopa upp bakom egen rygg. Och det är klart att när vi påstår oss vara ett miljövänligt företag och så skickar någon en bild på ett brevinkast med 17 stycken olika såna här fönsterkuvert som alla kom samtidigt därför man har kanske 15 hästar och 2 kaniner och en, eller förlåt, en katt, och en bil. Så det är klart att det är inte miljövänligt. Så att den här kombinationen av Kivra, det är att det är modernt, det sparar pengar för oss, och det är bra för miljön och bra för kunden, det är vad jag gillar. Och det är också därför som jag krokar ihop med Krook.

MIA: Ni är störst och gör också det här lite först, något kanske råd till andra bolag så att ni kan lösa det här tillsammans?
JENS: Skulle aldrig falla mig in att ge råd till andra bolag.
MIA: Nej. Vi stoppar den. Inget råd till andra bolag. Men du kan ändå ge en slags liten hundraårig spaning på ditt eget bolag?
JENS: Nej, alltså jag kan inte, alltså nu satte du någon sån fin rubrik att vi var moderna hundraåringar, I wish alltså. Det är jättejobbigt att vara ett företag som var den här incumbent-företaget. Det är jättefördelar, vi har varannan svensk som kund, men det är ett enormt jobb att modernisera detta, och det kommer ta väldigt lång tid och kosta väldigt mycket pengar att trycka sig framåt. Men det finns bara ett sätt att göra och det är att sakta men säkert ta tag i den här spaghettihögen av allting, få ordning och reda på systemen och om vi lyckas får vi se.
MIA: Mm, då döper vi om rubriken till en hundraåring under ständig förändring.
JENS: Som vill vara modern.
MIA: Som vill vara modern.
JENS: Ja, precis, det är bättre.
MIA: Jens Henriksson, stort tack för att du var med här i dag.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Genom att besöka vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

OK!