Behöver du hjälp?

Film med Karl-Johan Persson

Karl-Johan Persson om varför han är huvudägare i Kivra och hur digitaliseringen påverkar H&M.

Hela intervjun finns transkriberad nedan.

Artiklar om Kivras toppseminarium

Hela intervjun transkriberad

MIA: Hur digitaliseringen påverkar deras bolag och vad som påverkar dem allra mest. Vi börjar med Karl-Johan Persson, vd för Hennes & Mauritz.
KARL-JOHAN: Hur digitaliseringen påverkar oss mest. Jag tycker det är svårt att lyfta fram ett eller en sak. Jag tror att det handlar om väldigt många saker. Om man bara tittar tillbaka de senaste tio åren så har digitaliseringen ritat om kartan rejält för vår bransch, på många sätt, bland annat genom att det har kommit en helt ny typ av konkurrenter. Konkurrenter som är väldigt stora i dag, men som inte ens fanns för tio år sen. Och det finns många exempel på det. Och sen det faktum också att mobilen i dag står i centrum av det mesta som görs inom retail. Så om man tittar kommande fem, tio år, och vad som kommer förändra mest, ja, det är lite som Marcus var inne på tidigare, även om det var ett hundraårsperspektiv. Med det här tempot så tror jag att det kommer vara, det är väldigt svårt att säga var de största förändringarna kommer att komma ifrån, och jag tror att det kommer att handla om saker som vi kanske inte ens känner till i dag, eller som är väldigt litet i dag.

Men hela digitaliseringen, även om det är förenat med en del risker och hot och så där, så tror jag framför allt att det handlar om stora möjligheter för ett företag som H&M. Och det finns många exempel på det. Bland annat, eller bara det att allt fler får en mobil i handen, allt fler använder mobilen för att handla, och det här gör att vi kan nå långt många fler människor än i dag. Det är en jättemöjlighet. Den mobila butiken är inte begränsad av en yta på samma sätt som de fysiska butikerna så det innebär att vi kan bredda sortimentet väsentligt mot hur sortimentet ser ut i dag, vilket är en jätteintressant sak också. Sen tror jag också att digitaliseringen, för att lyfta fram ett annat område som, det kommer förändra mycket hur vi jobbar internt också. Och förstärka och förändra våra arbetssätt, med allt som kopplar till så kallad avancerad dataanalys, som egentligen bygger på självlärande algoritmer. Och det kommer förändra eller förstärka inom områden som till exempel hur vi kan förutse trender, hur vi kvantifierar och allokerar vårt sortiment på ett smartare sätt än i dag, och hur vi ska kommunicera med våra kunder på ett ännu bättre sätt. Så det är, bara för att ge några exempel. Men det kommer att hända mycket, tempot är högt och det finns många möjligheter.
MIA: Mm, Karl-Johan innan jag släpper dig också, vi hörde Lars berätta, som är en av huvudägarna i Kivra, du är en annan av huvudägarna, varför då? Varför äger du Kivra?
KARL-JOHAN: Ja, dels så tror jag att den traditionella pappersposten kommer att ersättas av snabbare, säkrare och mer miljövänligt sätt, så det är det ena. Det andra är att Kivra presenterade sin idé och sin plan och jag trodde väldigt mycket på det, och det bygger väldigt mycket på att ge användarna och avsändarna någonting som är betydligt bättre än det som finns i dag. Och sen så tror jag, jag har känt Stefan under många år, Stefan presenterade idén om GodEl för mig, och jag tror eller jag vet hur duktig Stefan är på att bygga bolag och göra det långsiktigt, och se till att han omger sig med ett fantastiskt team, och det har han gjort även nu på Kivra. Så de tre sakerna i kombination.
MIA: Mm, tack så mycket, Karl-Johan.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Genom att besöka vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

OK!