Behöver du hjälp?

Film med Kristian Elvefors

Kristian om partnerskapet med Uber runt självkörande bilar och hur digitalisering i allmänhet påverkar Volvo.

Hela intervjun finns transkriberad nedan.

Artiklar om Kivras toppseminarium

Hela intervjun transkriberad

MIA: Nu har jag kommit till Kristian Elvefors som är vd för Volvo Cars på Sverige, välkommen hit och var så god och berätta, vad är det som påverkar dig mest?
KRISTIAN: Ja, det är faktiskt otroligt mycket, jag skulle säga vi är Sveriges supertech på Hisingen skulle man nästan, det var någon som myntade det uttrycket, och det känns inte som vi har varit där innan, utan transportsektorn som sådan är i en massiv förändring, även om vi bara är i dess linda. 1907, när bilismen kom, så stiftade man i London något som heter Red Flag Act för att häst och vagn inte skulle bli helt förstört av bilismens framfart så var man tvungen att ha en person som sprang före med röd flagga framför bilen för att stoppa bilismens framfart. Och jag tror att det vi ser med, hela sättet vi disponerar och äger bil, vi vet en sak, och det som är så spännande att gå upp morgonen det är att transportbehoven ökar. Och det sättet de ökar, och det sättet vi ska ta hand om er konsumenter att kunna åka Volvoprodukter eller hur de nu kommer att se ut de kommande åren, det är jättespännande. Och jag tror att tekniken som möjliggörare, det är att bilnyckeln försvinner om två, tre år. Då kommer ni sköta hela bildistributionen via telefonen. Kommer kunna dela ut den till varandra, till konsumenter och kunna tjäna pengar på era bilar. Och där tror jag att vi som liten tillverkare i en ganska stort sammanhang som bilbranschen är har ett väldigt stort försprång.
MIA: Vänta, via telefonen ska man alltså kunna låsa upp vilken bil som helst? Jag kan ta din bil.
KRISTIAN: Ja, du kan ta min bil, och så tjänar jag pengar på dig när du använder min bil, till exempel, eller jag kan låna ut den till släkt och vänner och tjäna pengar på den också, så att det händer så mycket för accessen till bilen blir så enkel. Och vi i dag distribuerar vi varor och tjänster till bilarna, i dag så kan du beställa mat och kläder direkt till din bil. Så när du kommer ut från jobbet och ska åka hem så ligger alla grejerna i bilen redan. Och det är någonting som möjliggör att bilen blir en plattform för väldigt mycket kommunikation och som kommer att skapa en helt ny värld av möjligheter. Men det är, återigen det i kombination med den självkörande bilen och den framfarten vi ser. Där har du den stora utmaningen. Det är inte att samhället går över till självkörande bilar, utan det är skiftet. Så hade vi kunnat byta ut alla bilar i dag så hade vi kunnat ha självkörande bilar ganska snabbt. Men det är när vi ska samsas på vägarna med en bil som kör själv och …
MIA: Det är lite sånt ni måste ha lite koll på, ja.
KRISTIAN: Vi är sämre än datorerna på att köra bil.
MIA: Så blir det en olycka så är det mitt fel, det är inte den självkörande bilen.
KRISTIAN: Ja, det kan man säga, på allt det som vi har sett i de självkörande bilarna som har varit utsatta för fara i dag, eller som har krockat så är det den som har kört på som har varit faran i de flesta sammanhangen faktiskt.

MIA: När tror du att vi har självkörande bilar, i huvudsak självkörande bilar?
KRISTIAN: Vi säger att nu kör vi fullskaliga tester med Uber här i Pittsburgh som startar, och det ska vara 1 000 bilar som kör i Pittsburgh här i slutet på Q1. Vi gör egna tester i det bolaget vi har tillsammans med Autoliv som är superspännande, och jag tror att inom fem år så har vi bilar som kör på större sträckor. För vi startar ett eget projekt med vanliga konsumenter i Göteborg redan 2017 också. Så en jättespännande resa vad det kommer att innebära. Det finns många analyser på vilka branscher som kommer att gå upp när det självkörande samhället tar över. Investmentbanken har gjort ganska mycket intressanta … Krogbranschen går upp och spritkonsumtionen går upp och …
KRISTIAN: Det finns många miljöer vi kan investera i som man ser som positivt. Men framför allt det sättet att jag tror att där har vi som återigen en liten aktör, att våga göra de här förändringarna, våga driva på det här samhället framåt. För vi säljer inte 10 miljoner bilar, men vi säljer 500 000, och snart kanske en miljon väldigt bra bilar. Det är kul.
MIA: Tack så mycket Kristian.
KRISTIAN: Tack.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Genom att besöka vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

OK!